Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi na kwestię bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej. Istotnie, w dniu 06 maja br. Komisja Europejska ogłosiła zamiar uproszczenia, a jednocześnie wzmocnienia systemów bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej. Nowe podejście ma między innymi zostać oparte na bardziej wnikliwej analizie i ocenie ryzyka. Podstawowym założeniem reformy ma być także zastąpienie rozbudowanej legislacji z zakresu bezpieczeństwa żywności (obecnie ok. 70 aktów prawnych) do zaledwie pięciu aktów prawnych obejmujących cały łańcuch produkcyjny od tzw. "pola do stołu". Z punktu widzenia przedsiębiorców może oznaczać to konieczność, a na pewno użyteczność, przyjęcia pewnych mechanizmów analizy i oceny ryzyka wypracowanych przez unijne i krajowe organy kontroli nad rynkiem spożywczym. W obecnej chwili planuje się, że zmiany wejdą w życie w 2016 roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz