niedziela, 11 grudnia 2016

Ryzyko rynkowe - wzrost cen cukru


Obserwowana redukcja cen cukru spowodowana jest między innymi nadwyżką tego surowca. Warto podkreślić, że podaż cukru jest większa niż popyt na ten surowiec. W latach 2014/2015, nadwyżka wynosiła ok. 473 tys. ton. Zmianę trendu cen cukru może spowodować dążenie do ograniczania produkcji cukru, która przy obecnych światowych cenach jest nierentowna. Jednak na razie trend ten pozostaje spadkowy z uwagi na fakt, że cukru na świecie jest bardzo dużo.

Wpierw:
1.Rekordowa produkcja cukru w Brazylii, która jest jego największym producentem i eksporterem. Większa niż oczekiwano jest także produkcja w Meksyku i Tajlandii.
2. Obniżenie brazylijskiego reala wobec dolara USA, powoduje spadek kosztów produkcji, zapasy na świecie są wysokie z powodu nadwyżek pozostałych w poprzednich latach.
Potem:
3.W październiku 2015 r. ceny cukru na giełdach światowych rosły. Przyczyną podwyżek cen jest przede wszystkim mniejsza niż oczekiwano produkcja cukru w Brazylii

Obecnie:
4.Ceny cukru wzrosły przede wszystkim dlatego, że prognozy dla globalnego rynku wskazują na możliwość wystąpienia deficytu, szacowanego na około 4,45 mln ton. Przez ostatnie 5 lat produkcja przewyższała zużycie cukru, dzięki czemu zgromadzono około 20 mln ton zapasów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz