niedziela, 4 grudnia 2016

Mikronewsy - masło

Studenci ATH:

Jeszcze kilka miesięcy temu kostkę masła w sklepie można było kupić za ok. 3 zł; dziś 200 g masła extra, trzeba zapłacić przeciętnie ponad 4 zł.

Sytuacja uległa tak radykalnej zmianie, ponieważ wytwórcy mleka zaczęli produkować go coraz mniej, bo stawała się ona coraz mniej opłacalna. To trend globalny, na który wpływ miały przede wszystkim ograniczenia w produkcji mleka w Unii Europejskiej, Nowej Zelandii oraz Australii. Wzrost cen tłuszczów zwierzęcych nakręca także wzrost popytu. Po produkty mleczne z UE coraz chętniej sięgają głównie Azjaci. Globalny wzrost konsumpcji masła stymuluje więc jego wywóz z UE i skutkuje wzrostem cen na rynku wewnętrznym.

Jak to wpłynie na nasz rodzimy rynek? Najprawdopodobniej ze względu na wysoką cenę masła konsumenci zdecydują się na wybór tańszych substytutów, takich jak margaryna. Zmiana ta, będzie miała znaczący wpływ na zdrowie Polaków, bowiem margaryna charakteryzuję się wysokim współczynnikiem substancji toksycznych. Także z cierpliwością będziemy musieli poczekać na obniżenie się cen masła, które szacowane są na III kwartał 2017 roku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz